Дистанционното обучение в Дания

  |  Анелия Александрова

Датските деца ходят с радост на училище

В Корона-обстановката

Тъй като често ми задават въпроса "Как е положението в Дания?", реших да обобщя с някои заключения, които отчасти представят някои настроения в медиите, отчасти са резултат на личния ми опит. Дистанционното обучение вече се мести в училищния двор.

След като от близо две седмици училищата и детските градини започнаха частично и контролирано да отварят, напътствията сега са голяма част от учебните занимания, особено при по-малките, да са на открито в двора - и с голяма дистанция между деца и учители. 

Датските деца ходят с радост на училище

Характерното за датското училище е особеното внимание върху това, децата не само да получават знания, но и да се развиват емоционално и социално. Способността да общуваш и да се сработваш с другите и много важна част от датското възпитание от ранна възраст.

Играта се счита за сериозно занимание, поощрението и мотивацията е заложената реакция от страна на учителите, и общо взето всичко се върши заедно. Отношенията са неформални, учениците се обръщат към учителите на малко име и "ти". (Но така е в цялото общество. Учтивата форма се използва почти само към кралското семейство.)

По-малките деца са свикнали учителя да ги посреща с прегръдка сутрин. (Прегръдките са обичайния неформален поздрав в Дания.) А сега дори и ръка не може да се подава. 

Училището не е същото както преди

Връщането в училище започна постепенно и контролирано - засега само с началните класове и гимназисти пред матура. Облекчение за всички, въпреки че ученето в класна стая е по-различно от преди. Работи се с малки паралелки, на голямо физическо разстояние един от друг и при завишена хигиена.

Децата се инструктират как да си мият ръцете по много пъти на ден, училищата инсталират допълнителни тоалетни и мивки, за да няма изчакване и струпване, на родителите не е разрешено да влизат в сградата на училището, а на учителите - да идват по-рано от самия урок или да влизат в учителската стая.

Училището трябва да се справя не само с ученето, но и с изолацията

Датските учители са добре ИТ-подготвени и повече от 70% използват електронно обучение и при нормални условия. В много от началните класове, децата получават таблети за учене, а при основното и средното образование вече няма ученик без лаптоп пред себе си в класната стая. Електронните материали са част от нормалния учебен процес, а и всяко училище има учебна платформа. Проблема не е в техническата подготовка.

Но Корона-обстановката постави всички ни в шок. И не заради това, че ученето е онлайн, но най-вече заради социалната дистанция. И липсата на социалната среда в учебния процес.

Новата ситуация постави учебните институции пред задачата да търсят нови педагогически подходи при дистанционното обучението. А учителите да търсят начини да преподават без "черната дъска", да експериментират и изпробват нови методи чрез които да ангажират учениците си в по-разнообразни учебни дейности вместо да ги затрупват със самостоятелна домашна подготовка.

Децата тук  са свикнали да работят заедно в училищни проекти, които често комбинират няколко предмета наведнъж, и да се учат в процеса на подготовката по проектите. А как това да се случи онлайн? На учителите се налага да бъдат креативни, за да прилагат нови подходи, за да могат да приобщават децата в социална и разнообразна учебна среда, дори когато са онлайн.

Креативността в онлайн подходите се пренася в класната стая

И тук си позволявам да цитирам медиите (Information) с извадки от интервю с Клаус Хьортдал, председателя на организацията на училищните ръководители, които споделя мнението, че принудителен експеримент с всеобхватно онлайн обучение, ще промени училището и занапред.

"Много от учениците ще станат по-самостоятелни, учителите ще бъдат по-благосклонни да използват нови методи и форми за обучение, и ще се създадат нови отношения между родителите и училището." (ред. превод)

Данлинк ЕООД
ж.к. Терес 190
Радиново

Имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.