Изпитите в Дания при Ковид-19

  |  Анелия Александрова

Датския опит е интересен в много сфери - и сега с актуалните за момента изпити.

Как се провеждат те в обстановка на Ковид-19 рестрикции?

На изпит се ходи с негативен корона-тест

Някои учебни заведения все още провеждат изпитите онлайн. В различните общини и по-малки населени места ограниченията във връзка с пандемията влизат автоматично в сила, ако заразените в района са повече от 20 на 1.000 човека. Обществените сгради затварят и се преминава автоматично на дистанционна коммуникация.

Но там, където вратите на училището са отворени, ученици и учители представят валиден негативен тест преди да влезнат в сградата. Същите правилата важат и за музеи, концерти, спортни събития, ресторанти и общо взето почти навсякъде. Затова пък маски вече не се изискват.

Всички видове тест в Дания са и безплатни

По статистика на Националния съвет по здравеопазване, се правят 70-90 хиляди PCR-теста плюс 250-400 хиляди антигенни теста на ден.

Не отнема много време. Избираш час онлайн и се явяваш в тест-центъра. Обикновено се чака 2-5 минути, а ако има голяма опашка - до 10-тина минути. Тест-ценровете са навсякъде и с голям капацитет.

Резултатът получаваш директно със съобщение на телефона след 15-тина минути при антигенен тест и до 24 часа при PCR-тест.

Тест в училище

В много училища е въведен собственоръчен тест, който разбира се се провежда в контролирана среда.

Ученици и учители се обучават как да извършват взимането на пробата сами и всички се тестват поне 2 пъти в седмицата.

Тестът се извършва под инструкции и наблюдение на оторизираните лица, в специална зала до входа на училището. Усройството за тест е пред теб, чакаш 15 минути, и ако пробата е негативна, продължаваш нататък.

Същата система е въведена и на много работни места.

Алтернативни методи

Няма съмнение, че всички сме изморени от принудителната дистанция, от рестрикциите и усложненията на пандемията.

Всички търсим алтернативи за по-нормален живот. Още от пролетта много училища започнаха да провеждат учебни часове на открито.

А когато климата не е благоприятен, се подхожда креативно - ето така, както е на снимката от Рисингсколен - учебни занятия на "къмпинг" в училищния двор.

училище навън в Дания

Данлинк ЕООД
ж.к. Терес 190
Радиново

Имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.